Flan Parisien sans pâte

27 Aug

Michalak again, and what to do with your eggyolks. Notice that the size of the mold is quite important, otherwise it will be too thin.

Ingredients for 4 people:
– 500g of milk
– 120g of sugar
– 50g of cornflour
– 12,5 cl of fat whipping cream

Boil the cream and the milk. Aside, mixe the sugar, the egg yolks and the cornflour. Add the boiled milk and put on the fire again for 30s while whipping. Poor in a big plate and cover the cream to the contact with plasic wrap (it has to touch the cream). Wait until it totally cools down. Then whip again and put in your 18cmx4cm mold. Prehead to 180°C and cook for about 35mn until you see dark marks on it.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Encore et toujours Michalak et que faire avec ses restes de jaune d’oeuf. A noter que la taille du moule est importante, sinon il est trop fin (comme dans mon cas).

Ingrédients pour 4 personnes:
– 500g de lait
– 120g de sucre semoule
– 5 jaunes d’oeufs
– 50g de Maizena
– 12,5 cl de crème liquide (entière dans mon cas)

Bouillir le lait et la crème. A côté, mélanger les oeufs, le sucre et la maïzena. Verser le lait bouillant dessus en remuant et remettre sur le feu 30 secondes, toujours en remuant. Verser dans un grand plat et couvrir au contact avec film film plastique jusqu’au refroidissement complet. Fouetter à nouveau la crème et verser dans un moule beurré et fariné de 18cm de diamètre et 4 cm de haut. Préchauffer le four à 180°C et cuire 35/40mn le temps de voir des taches noires sur le dessus. Refroidir sur une grille (attention le flan tombe très facilement du moule ^^”).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: