The Mushroom Quest

6 Aug

I love when you unexpectedly find things that are worthing much. That happen again in my grand-parents’ forest in Dordogne (yeah again, but a little chauvinism isn’t that bad, right?). As the ground is quite calcareous, the forest is full of chestnut and oak trees and it had been raining a few days before, it was to be expected.

Anyway, as soon as my mother found a strange thing on the ground, she recognized the famous mushroom in question: the Cep! Then we went on the mushroom quest for 3 days in the forest, looking for them. Result: we found around 23kg of ceps! Mouhahaha my grand parents are amazing concerning the ground where they buy their house! One is full of truffles, the other one of ceps!

Here, 1kg of ceps = 20 euros= 29$ and if they’re nice, it can goes up to 43$. So it’s a little gold mushroom after truffles!

I was also able to take into picture other mushrooms, however i don’t know if they’re edible, so i just transformed them into stars for my pics, and let them die where they were. I love the gold one, it looked like it was real gold, the colors were incredible! Some looked like hamburger bread, other were aweful, all red and enormous…

As for Ceps, when you find them, what to do? Firstly, cut them, don’t dig them up because the roots can sprout again and you can find another mushroom the next day. Then put them in the bag you have with some bracken so that they don’t turn green/maroon. You can see above how it looks like.

When you’re back home, clean them but you must not put them under water! They would be full of water, and that’s absolutely not what we want! Just use a brush to clean the earth. After you can use them directly if you want to eat them quickly, or of you have a lot (as we did), just friy them quickly on a pan and put them into preserves. You can keep them for a very long time, over a year.

Now, how can you use ceps? In your omelette, with Sarladaise potatoes, in a cappuccino as “Le Vieux Logis”, in a soup, with your duck, with snails as “L’essentiel”, only fried alone…You can put it in a lot of different dishes, that’s why it’s so famous and delicious.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

J’adore quand on trouve par surprise des petites choses qui coutent pas mal, ça donne l’impression de partir à la chasse au trésor (il n’y a pas d’âge après tout). C’est donc arrivé par hasard dans la forêt de mes grand-parents, en Dordogne encore (ba quoi, un peu de chauvinisme ne fait pas de mal, non?). Comme on y trouve des chênes, des châtaigniers et que le sol est plein de calcaire, forcément avec la pluie, il y a des chances d’avoir des champignons.

Dès que ma mère eu identifiée la “forme blanche au sol” comme étant un cèpe, nous sommes donc partis à la quête du Graal. Résultat: plus de 23kg de cèpes! En sachant que 1kg=20euros voir 30 pour les plus beau, je vous laisse faire le calcul. Mais bon, c’est surtout pour les manger puisque nous ne les vendons pas. Cela reste tout de même un des champignons les plus chers après la truffe.

Je me suis amusée à prendre les autres en photo, ne sachant pas s’ils étaient comestibles. J’aime particulièrement le doré, magnifique, mais pas apétissant. Un qui est repoussant par contre, c’est le tout rouge énorme, le bolet de satan il me semble. Il fait peur rien que de le voir. Un autre assez sympa ressemblait au pain des hamburgers.

Quant aux cèpes, que faire quand vous en trouvez? Coupez les, ne les arrachez pas, leurs racines peut repousser et donc vous pouvez retrouver des champignons le lendemain! Ensuite, les mettre dans un sac avec de la fougère, ça évitera au champignon de noircir, ils sont très fragiles et supportent mal la chaleur, alors essayez de les garder au frais durant le trajet.

Un fois chez vous, il faut les brosser pour enlever la terre, surtout pas les passer à l’eau car ils se gorgeraient d’eau, ce qui n’est pas très intéressant pour les cuissons. Enlevez aussi les champignons verrés. Si jamais vous souhaitez les manger rapidement, vous pouvez les garder tels quel, sinon il faut les faire revenir à la poêle quelques minutes et les mettre en bocaux, où ils peuvent être conservés très longtemps, plus d’un an.

Comment les cuisiner? Avec votre canard, en velouté, en soupe, en cappucino comme “Le vieux logis”, avec des escargots comme à “L’essentiel”, pour les pommes de terres sarladaises, en omelette ou juste poelés. Il existe une tonne de recettes pour les cèpes!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: