Cannelés de Bordeaux

21 May

This is a cake that comes from the area of my grandparents, so i had to know how to make it !Here i baked small ones.

That’s nearly like a crêpe, the shape is the main original thing (so good luck to find the right mould if you’re abroad). Let’s go!

Ingredients for 10 cannelés:
25cl of milk
70g of flour
30g of butter
1 packet of vanilla sugar
110g of sugar
1 egg+ 1 egg yolk
3 soupspoons of rum
A half vanilla
You can add a pinch of hone of you want too

 Boil the milk, the vanilla sugar, the vanilla, the rum and the butter.
Mix the egg and the egg yolk. In another container, mix the flour and the sugar. Add to the eggs and mix well.
Then blend your boiled milk to the preparation and take care that there aren’t any lumps.
Put it in the fridge for at least 2 hours (the best would be 24 hours).

Preheat the oven to 250°C and full up at ¾ the moulds.

The cook is the hardest part:
10mn to 250°C and then 45mn to 180°C if you have small cannelés or 50mn if you have big ones.

Bon Appétit bien sûr!

 – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Woo les cannelés! Ils viennent de la région de mes grands-parents alors je me devais de savoir les cuisiner! C’est parti :

Ingrédients pour 10 cannelés:
25cl de lait
70g de farine
30g de beurre fondu
1 sachet de sucre vanillé
1 demi-vanille
110g de sucre
1 œuf entier + 1 jaune d’œuf
3 cuillers à soupe de rhum
On peut rajouter du miel

Faire bouillir le lait, le beurre, le sucre vanillé, la vanille et le rhum.

Dans un saladier, battre les œufs. Dans un autre récipient, mélanger la farine et le sucre. L’ajouter aux œufs et bien mélanger. Rajouter le lait bouillant en faisant attention à ne pas faire de grumeaux.

Laisser la pâte reposer au minimum 2 heures (24 heures c’est encore mieux).

Préchauffer le four à 250°C, remplir les moules au ¾.

Faire cuire 10mn à 250°C puis 45 à 50mn à 180°C.

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